maanantai 27. toukokuuta 2019

Ensimmäiset sekunnit ratkaisevat pilateksessa

Ensimmäiset 10 sekuntia ja hyppy ulos mukavuusalueelta, ovatko siinä tärkeimmät lähtökohdat harjoituksen onnistumiseen? Mietimme muun muassa näitä asioita, kun pilatesopettaja, Aitopilates-studion perustaja “2nd generation teacher” Kati Pylkkänen piti workshop-viikonlopun Rovaniemen Aitopilates-studiolla. Olet varmasti kuullut sanonnan “a comfort zone is a beautiful place but nothing ever grows there.” Kerron tässä blogissa Kati Pylkkäsen esittelemiä keinoja, joilla voit päästä liiasta mukavuudesta ja antaa kehosi hyötyä pilateksesta.

Otamme esimerkkinä mattoharjoituksen. Kun lähdet harjoitukseen ja laskeudut selinmakuulle, anna itsellesi hetki aikaa. Tunnustele, millaista palautetta saat laitteesta (Kati P:lle matto on laite siinä missä muutkin pilateslaitteet). Hae tietoisuus kehon asennosta. Tarkista käsien paikka, huomioi, missä kantapäät ovat ja miltä keho tuntuu mattoa vasten. Painuvatko kehon osat mattoon tasaisesti, samanlaisella painolla? Kun lähdet harjoitukseen, hyödynnä mattoa niin paljon kuin on mahdollista. Käytä sitä tukena, jotta pääset ok:sta tehokkaaseen ja hyödylliseen liikkeeseen. 


Alta löydät muutaman esimerkin siitä, miten hyödyntää mattoa heti liikkeen alkuun. 

Yhden jalan pyöritys
⇒ Ota tasainen ote molemmilla käsillä kahvoista. Tuo kämmenen reuna maton reunaan kiinni, jotta saat otteesta symmetrisen.
 Aseta pää rangan jatkeeksi.
 Venytä jalkaremmi tiukaksi ja paina tukijalan kantapäätä mattoa vasten.

Yhden jalan potkut
⇒ Paina kämmensyrjiä ja kyynärpäitä alas vahvasti ja yhtä paljon, jotta ranka voi kasvaa ylöspäin.
⇒ Kurota jalkoja taakse ja lonkkia mattoon, jotta pääset ylemmäs ja lähde liikkeelle.

Jatkamme esimerkkejä reformer-harjoituksella. Kun laskeudut reformerille, katso loppuun saakka, minne laitat jalkasi. Anna itsellesi aikaa tuntea kehon asento: huomioi hartiat, lavat ja lonkat. Lähde ojentamaan itseäsi jalkatyöskentelyyn, jossa ranka ja vartalon takaosa saavat pituutta. Hae työtä vatsalihaksille, jotta pituus voi toteutua. Kehon toimintaa voi kuvata vaikuttaja-vastavaikuttaja -periaatteella. Lihas ei voi venyä, jos sen vastavaikuttaja ei aktivoidu. Joten selkä ei veny, jos vatsalihakset ovat vapaamatkustajina, valitettavasti ;). Olet lähempänä maalia, kun esimerkiksi

Elefantissa
 Kädet kannattelevat ylävartaloa napakasti, ilman puristusta.
 Paina kantapäitä niin alas kuin mahdollista, työnnä kantapäitä syvemmälle laitteeseen, jotta kelkka lähtee liikkeelle.
 Keskity vain kantapäihin ja liiku.

Down stretchissä
 Liu’uta kämmeniä jalkatuen yli ja työstä ranteita suoriksi.
 Nosta vatsaa ylös, tuo lantiota eteen ja paina kantapäitä taakse.
 Sinun ei tarvitse miettiä muuta, vain liikut.

Kaikkein tärkeimpiä ovat liikkeen aloitus ja lopetus. Lihaksia on vaikea saada aktivoitua, kun keho on jo liikkeessä. Joten pysähdy, hae tuntuma, lähde liikkeelle ja lopeta vahvasti. Helpottavina sanoina voi muistaa Kati Pylkkäsen ajatuksen “Tarviiko olla täydellinen, jotta voidaan harjoitella? Ei, mutta on hyvä tietää suuntaa.”

Rovaniemen Aitopilates-studion puolesta lähetän Kati Pylkkäselle kiitoksen intensiivisestä pilatesviikonlopusta ja osallistujille aplodit motivoituneesta harjoittelusta. Kati P. palaa Rovaniemelle syyskuussa. Olethan silloin mukana?


t. Kati K.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ensimmäiset sekunnit ratkaisevat pilateksessa

Ensimmäiset 10 sekuntia ja hyppy ulos mukavuusalueelta, ovatko siinä tärkeimmät lähtökohdat harjoituksen onnistumiseen? Mietimme muun muassa...